Sports HUB

SPORTIVUL LUNII

Novak Djokovic

SPORTIVUL LUNII

Novak Djokovic

Suntem convinși că majoritatea dintre voi deja știți câteva lucruri despre realizările multiplului campion Novak Djokovic. De dragul mențiunilor, reamintim pe scurt doar câteva dintre acestea.

Din 2003, de când a început să joace tenis la nivel de performanță și până în prezent, Djokovic a reușit să-și adjudece un total de 69 de titluri importante, incluzând 13 titluri Grand Slam, dintre care 4 titluri la Wimbledon, ultimul împotriva adversarului său sud-african Kevin Anderson, chiar anul acesta.

Fost număr 1 mondial ATP timp de 223 săptămâni la rând începând din 2011 și unul drintre puținii jucători care a reușit să câștige toate cele 4 titluri de Grand Slam consecutiv (însă nu în același an calendaristic), Djokovic a revenit pe scena mondială anul acesta, după o intervenție chirurgicală la cot. În ultimii doi ani această leziune mai veche îi dădea bătăi de cap, iar după numeroase încercări de tratamente și o pauză de aproximativ șase luni, a revenit pe teren în ianuarie 2018 la Australian Open. Nefiind încă în cea mai bună formă nici după această pauză, a suferit o înfrângere. După înfrângerea de la Australian Open a luat decizia de a suporta o intervenție chirurgicală pentru a scăpa de durerile care îi provocau din ce în ce mai multe neplăceri. Operația a fost un succes, în luna iulie urmând să se întoarcă pe teren la Wimbledon și să-și mai adjudece un titlu!

În afara faptului că este un sportiv desăvârșit cu o carieră strălucitoare, Novak are și o personalitate foarte colorată care smulge râsete din public și câștigă simpatiile tuturor.

Fiecare sportiv capătă în timp obiceiuri proprii pe care le practică ori de câte ori se ivește ocazia.

Djokovic are și el câteva obiceiuri interesante. Iată câteva dintre ele:

1. „Gustarea” de la Wimbledon

Novak povestește că  această tradiție a început din dorința de a câștiga turneul de la Wimbledon. În tinerețe se imagina câștigând la Wimbledon și ținând trofeul în mână. Întrebat într-un interviu în ziarul Express cum s-a “procopsit” cu această tradiție, Djokovic a declarat:

“(…) când m-am imaginat făcând toate astea (câștigând) într-o zi, mi-am zis că trebuie să mănânc un fir de iarbă”.

Iar tenismenul păstrează această tradiție de fiecare dată când câștigă la Wimbledon.

2. Imitarea personalităților din sport

Djokovic mai este renumit și pentru un simț al umorului aparte pe care și-l pune în valoare deseori. De exemplu, imitarea diverselor peronalități din sport, în special din tenis, a devenit un obicei și chiar o caracteristică a personalității lui Djokovic.

Se spune că preferata lui la acest capitol este Maria Sharapova, însă îi putem număra pe degete pe cei care au “scăpat” de personificările lui Djokovic. Și de ce ai vrea să scapi? Nu te poți supăra pe sârbul care îți arată într-o clipă că viața nu trebuie luată chiar așa de în serios! Și face asta în mijlocul meciurilor, pe mijlocul terenului sau oriunde găsește un “petec” de public.

Însă nu este totul doar de dragul comediei. În urmă cu câțiva ani, Djokovic a fructificat talentul său de a-și imita adversarii, folosindu-l pentru a se implica într-o acțiune caritabilă. O campanie inițiată de instituția bancară ANZ Australia pentru fundația de caritate World Vision Australia care se adresează în principal depășirii sărăciei și nedreptății în comunitate, l-a convins pe Djokovic să ia parte la aceste eforturi și să filmeze un spot video.

Campania încurajează oamenii să împărtășească pe rețelele de socializare selfie-uri purtând banderole dintre cele mai creative cu hashtag-ul #HeadBandforGood, iar banca va transfera câte 2 AUD$ în contul fundației pentru fiecare poză cu hashtagul menționat.

3. Distracția cu copiii de mingi

Fie că dansează cu ei sau le oferă racheta ca să joace între ei în timp ce el face pe băiatul de mingi, Novak se distrează copios la meciuri. Iar noi ne distrăm și mai tare de fiecare dată când mai apare un video cu astfel de scene:

4. Acțiuni filantropice care ne inspiră:

Cu un palmares impresionant de trofee și titluri până la vârsta de 31 de ani, Novak este și filantrop, înființând Fundația Novak Djokovic. Fundația are ca scop Educarea și Dezvoltarea Timpurie a Copiilor din Serbia (Early Childhood Education & Early Childhood Development), iar pentru ca acest lucru să devină posibil, lucrează îndeaproape cu autoritățile locale, implementează programe speciale de dezvoltare pentru copii, renovează sau construiesc școli și dezvoltă programe de training pentru profesori pentru a asigura educația copiilor mai puțin norocoși din punct de vedere financiar.

Până în prezent, prin intermediul fundației sale, a derulat o sumedenie de proiecte de succes, proiecte care ne inspiră și ne încurajează să gândim pozitiv și să sperăm la un viitor mai bun.

De la proiecte care se axează pe strângerea de fonduri pentru cumpărarea cărților necesare pentru diferite biblioteci școlare, sau donații de biciclete pentru copii din comunități dezavantajate, până la cursuri de educație parentală, renovarea grădinițelor pentru copii sau construcția unui teren de tenis complet echipat într-un oraș care avea nevoie de astfel de locuri.

Deja fiind Ambasador UNICEF Serbia, în 2015 a fost numit “UNICEF (global) Goodwill Ambassador” datorită implicării în diverse cauze nobile, fie prin intermediul fundației proprii, fie colaborând cu sponsorii săi sau cu alte companii în același scop.

Toate aceste acțiuni au pornit de la faptul că Novak este în primul rând patriot, iar țara în care s-a născut avea un nivel scăzut de trai. Vrând să dea ceva înapoi comunității în care a crescut, și-a îndreptat întâi acțiunile înspre copiii sârbi, prin intermediul fundației sale, mai apoi implicându-se în multe alte proiecte în țări precum China, Bangladesh sau Filipine.

În momentul de față Djokovic se poziționează pe locul 6 ATP și suntem convinși că va reveni în scurt timp pe unul dintre primele locuri din clasament.

De asemenea, prin recenta victorie de la Cincinnati, Djokovic și-a completat realizările cu un titlu de Career Golden Masters, fiind singurul tenismen care a reușit să câștige toate cele nouă campionate din cadrul ATP World Tour Masters 1000s.

Mulți spun despre Djokovic în presă că datorită personalității sale, este ori iubit, ori detestat de către public.

Noi avem toate motivele să îl îndrăgim și de aceea îi oferim un ‘loc de onoare’ la Sportivul Lunii 😊

Cum contribuie sportul la dezvoltarea personală

MAI DEPARTE: sportivii
Sports HUB

Sportivi