Sports HUB

SPORTIVUL LUNII

LeBron James

SPORTIVUL LUNII

LeBron James

LeBron James este unul dintre cei mai buni jucători de baschet ai lumii și în același timp este considerat și unul dintre cei mai buni atleți din lume.

Ajuns la vârful carierei sale, cu sute de premii, medalii, victorii și titluri, sute de milioane de dolari câștigați și având acum o imagine care pare să fie asociată doar cu succesul, LeBron nici nu visa vreodată că va ajunge unde este astăzi. Povestea lui este într-adevăr motivantă pentru că nu a fost unul dintre cei cu posibilități materiale, din contră!

King James (cum i se spune astăzi), nu a fost toată viața rege. De fapt, a trecut printr-o copilărie grea, mutându-se de pe o canapea pe alta împreună cu mama sa, care i-a dat naștere la vârsta de 16 ani. Neavând o casă și depinzând de mama sa, cei doi au fost nevoiți să accepte mila prietenilor și a vecinilor care i-au găzduit pe rând, însă niciodată pentru prea mult timp.

De la copilul aparent fără viitor și până la campionul, sporivul și omul de astăzi a fost un drum lung de parcurs, însă regele nu uită niciodată de unde a plecat. De aceea și-a înființat propria fundație – LeBron James Family Foundation – în statul Akron, Ohio, orașul în care s-a născut și a copilărit.

Multe proiecte frumoase s-au concretizat de-a lungul anilor, însă unul dintre ele este cu adevărat impresionant:

ȘCOALA I PROMISE

LeBron știe ce înseamnă lipsa posibilităților materiale. El însuși a lipsit 83 de zile de la școală pe când era doar în clasa a-IV-a, din cauza situației dificile în care se aflau el și mama sa. De aceea, în Akron, orașul în care s-a născut și a crescut, LeBron lasă în urmă o școală pentru copiii cu risc de abandon școlar, pentru cei care nu au o situație materială bună și care au rămas în urmă la învățătură datorită unor situații sociale delicate. Selectați în funcție de acești factori socio-economici, dar și factori legați de performanța școlară, copiii din Akron acum au o nouă speranță care se numește I promise  – poate cel mai ambițios și mai frumos proiect al baschetbalistului.

Școala este rezultatul unei colaborări între fundația sa, LeBron James Family Foundation și școlile publice din Akron.

Începând cu luna Iulie a anului acesta, școala I Promise a inaugurat clasele a-III-a și a-IV-a cu 240 de copii înscriși. Până în 2022, proiectul are obiectivul de a le oferi educație copiilor începând cu clasa I până la clasa a-VIII-a și își dorește totodată să pregătească 1.200 de copii pentru următorul nivel de educație – liceul.

Școala neconvențională oferă copiilor și părinților multe programe și noi posibilități și servicii precum:

 • Scutirea de plata taxelor de școlarizare
 • Zile prelungite de școală (8 ore)
 • O cămară cu mâncare proaspătă de unde părinții pot lua acasă diverse produse pentru a le găti copiilor
 • Mâncarea pentru copii este asigurată pe parcursul celor 8 ore petrecute la școală (mic dejun, prânz și o gustare),
 • Cursuri de training pentru plasarea în câmpul muncii a părinților șomeri
 • Biciclete și căști gratis pentru copii
 • Transport gratuit pe o rază de 3,2 km
 • Uniforme gratis
 • Scutirea de plata taxelor de școlarizare la Universitatea Akron pentru absolvenții programului.

Toate aceste inițiative contribuie la povestea I Promise, o poveste frumoasă cu și despre copii, pentru copii și pentru părinții acestora – pe scurt, pentru o viață mai bună și mai lipsită de griji.

Fun Facts

 1. Prima dată când LeBron James a executat un “slam dunk” (aruncarea la coș de sus în jos) a fost în clasa a-VIII-a.
 1. Aruncă la coș cu mâna dreaptă, însă folosește mâna stângă pentru a mânca sau a scrie.
 1. A semnat un contract de endorsement pe viață cu Nike în 2015, având propria sa linie de pantofi.

Pe noi King James ne-a convins că în spatele stilului de viață extravagant și a sumelor exorbitante câștigate și investite de-a lungul timpului, stă un om cu suflet mare care nu a uitat orașul din care a plecat, condițiile în care a trăit și comunitatea din care a făcut parte atâția ani.

Sportivul lunii: Terezinha Guilhermina sau cum să vezi numai victoriile

MAI DEPARTE: sportivii
Sports HUB

Sportivi